Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

AΣΦΑΛΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ(tips and addons)

Σιγουρα πολλοι απο μας ενδιαφερονται στο να εχουν μια ασφαλη περιηγηση στο διαδικτυο και αυτο σημαινει προστασια απο διαφορες απειλες που υπαρχουν σε ιστοσελιδες oπως worms, trojans ,pop-up διαφημισεων, phishing κτλ...Να λοιπον μερικα χρησιμα add-ons απο την ομαδα μας για την βελτιωση της ασφαλειας...

  Θα χρησιμοποιησουμε ως περιηγητη τον mozilla καθοτι ειναι αγαπημενος περιηγητης των περισσοτερων με μεγαλη απηχηση, αλλα θα υποδειξουμε και ποια προσθετα τρεχουν και σε αλλους browsers. Eχουμε και λεμε...

  • Απλο και χρησιμο το adblock plus(adblock plus) το οποιο μεσα απο εναν επιλεγομενο καταλογο προστασιας προσφερει και το αναλογο μπλοκαρισμα σε καταχωρημενες ως επικινδυνες ιστισελιδες, αλλα και εμεις μπορουμε να επιλεγουμε ποια στοιχεια να μπλοκαρει.(δηλ. οχι πλεον ανεπιθυμητα πεταγματα παραθυρων οτι κερδισες τζοκερ κτλ) (υπαρχει και στον chrome αλλα πρεπει να προστεθει και το adblock button)                         
  • Εδω εχουμε το noscript(noscript) , ομολογουμενως απαιτει μια καλυτερη εξοικοιωση και στην αρχη μπορει να προκαλεσει ελαφρυ εκνευρισμο, και για νεοπες απο σπασιμο νευρων μεχρι uninstall-install browsers. Τι κανει? Βασικα μπλοκαρει το τρεξιμο του java-script κωδικα στις ιστοσελιδες, πραγμα που σημαινει οτι εμφανιζουμε πληρως μονο οτι εμεις θελουμε αποκτωντας ετσι, μια οχι ασημαντη δικλειδα ασφαλειας, αφου αρκετες ''επιθεσεις'' και injections πραγματοποιουνται απο τον java κωδικα που εκτελειται.
  • Το καλυτερο για το τελος...εν ονοματι Τorbutton (torbutton). Το συγκεκριμενο add on επιτρεπει η οχι την χρηση tor του browser(πραγμα που ισως προκαλεσει ποικιλομορφες αντιδρασεις καθως ''κοβει'' μερικες συνηθειες ευκολιας...(πχ? f5=refresh page).AΛΛΑ ειναι το μοναδικο προσθετο που αποτρεπει την διαρευση της ip, των cookies και γενικοτερα των επιθεσεων ιδιοτηκοτητας.
Oλα τα παραπανω υποσχονται βελτιωση της ασφαλειας-( δωρεαν και ανοιχτου κωδικα!πολυ σημαντικο και γι αυτο αξιζει υποστηριξη)-, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι γινομαστε και ''απορθητο φρουριο" καθοτι μπορει να χρησιμοποιουμε παραθυρια που μπαζουν!(κοινως windows). Παρολα αυτα η αληθεια ειναι οτι ειναι πραγματι πολυ χρησιμα και εκτος των 2 τελευταιων που ισως στην αρχη να δυσκολεψουν τον χρηστη και απαιτουν περισσοτερη εξοικοιωση, ειναι αρκετα αποτελεσματικα στο να εχουμε μια ασφαλεστερη περιηγηση στο διαδικτυο.

Kαλο σερφαρισμα!! DIRTY BIT team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου