Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Προστασία απο ιούς

Πολλά ακούγονται όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς ιούς στα διάφορα open source λειτουργικά συστήματα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι εφόσον χρησιμοποιούμε λειτουργικό της οικογένειας Linux - Unix δεν έχουμε να ανησυχούμε απο τίποτα. Μια άλλη μερίδα ατόμων υποστηρίζει οτι οι ηλεκτρονικοί ιοί σε τέτοια λειτουργικά είναι ελάχιστοι και ακίνδυνοι άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πόσο μάλλον να χρησιμοποιουμε κάποια αφαρμογή προστασίας απο αυτούς τους ιούς.

Οι ιοί που υπάρχουν σήμερα και οι οποίοι μπορούν να προσβάλλουν ένα τέτοια σύστημα είναι ελάχιστοι (περίπου 900). Αυτό γιατί το linux χρησιμοποιεί και είναι φτιαγμένο με μια συσκεκριμένη φιλοσοφία. Οι χρήστες χρησιμοποιούν τα προγράμματα τα οποίο είναι εγκαταστημένα στον υπολογιστή και είναι διαθέσιμα για αυτούς. Ακόμα ως συνήθως στην περίπτωση που κάποια εφαρμογή έχει μολυνθεί με κάποιον ιό, τότε δεν επηρεάζονται τα υπόλοιπα αρχεία του συστήματος εκτός και αν έχουμε να κάνουμε με ειδική περίπτωση.
Οι δύο παράγοντες που βοηθούν στην εξάπλωση των ιών είναι ο παράγοντας social engineering και η πρόχειρη ή ελλειπής σχεδίαση του software. Τα άτομα τα οποία διαδίδουν τους ηλεκτρονικούς ιούς χρησιμοποιούν την τέχνη του social engineering για να πείσουν τους χρήστες να κάνουν διαφορες ηλίθιες κινήσεις όπως να ανοίξουν κάποιο email η να τρέξουν κάποιο εκτελέσιμο αρχείο το οποίο στο τέλος θα προσβάλει όλο το σύστημα.
Είναι γεγονός ότι ένα Desktop μηχάνημα δεν κινδυνεύει απο ιούς σε αντίθεση με servers οι οποίοι τρέχουν Linux. Τον τελευταίο καιρό σχεδόν όλοι οι servers οι οποίοι τρέχουν linux εφοδιάστηκαν με προγράμματα προστασία απο ιούς οι οποίοι προσβάλλουν λειτουργικά της οικογένειας Microsoft. Αυτό μπορεί να φανεί παράλογο σε κάποιους. Γιατί να εφοδιάσουμε κάποιον linux server με antivirus για Windows?

Η απάντηση είναι απλή. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες σχεδόν όλοι οι ιοί εξαπλώνονται στο διαδίκτυο και στους χρήστης μέσω αυτών των μηχανημάτων. Δηλαδή κάποιος χρήστης χρησιμοποιώντας κάποιον email server μπορεί να στείλει κάποιον ιό, ο οποίος προσβάλλει λειτουργικό της Microsoft σε άπειρους χρήστες δημιουργώντας spam. Εφόσον ο server δεν είναι εφοδιασμένος με κάποιο πρόγραμμα προστασίας, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξαπλωσή του στους χρήστες.
Συμπέρασμα είναι το γεγονός ότι οι πλήστοι απο εμάς έχουν την ιδέα ότι το κλειστό κλειδωμένο λειτουργικό της εταιρίας Microsoft είναι το ευρέος διαδεδομένο.
Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά τους προσωπικούς υπολογιστές το πιο διαδεδομένο λειτουγικό σύστημα είναι αυτό της Microsoft. Αλλά όσον αφορά τους διάφορους server που είναι ενωμένοι στον παγκόσμιο ιστό το πιο διαδεδομένο λειτουργικά σύστηματα είναι αυτά της οικογένιας Unix-Linux. Απο την μία δεν μας ενδιαφέρει η προστασία απο ιούς σε κάποιον server αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε την προστασία των χρηστών μας. Οπόταν αναγκαζόμαστε να εφοδιάζουμε τα μηχανήματα μας με πρόγράμματα προστασίας απο ιούς άσχετα αν αυτοί οι ιοί δεν μπορούν να προσβάλουν το συστημά μας.
Aυτό καλό είναι να το κάνουμε και σε desktop υπολογιστές μια και μπορεί να μεταφέρουμε ιούς σε άλλους υπολογιστές του δυκτίου μας ή ακόμα και φίλων μας που τρέχουν συστηματα windows.


πηγη http://malapetsasc.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου