Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Χρήστες δύο ταχυτήτων

Η πρόταση της Google και της Verizon για διαφορετική αντιμετώπιση των σταθερών από τις ασύρματες συνδέσεις, προκάλεσε την αντίδραση των χρηστών του διαδικτύου, που θεωρούν ότι απειλείται η ελεύθερη πρόσβαση.





Περίπου εκατό εξαγριωμένοι φίλοι του ιντερνέτ διαδήλωσαν χθες  έξω από τα κεντρικά γραφεία της Google στην Καλιφόρνια.
Οι συγκεντρωμένοι με πλακάτ εξέφρασαν την αντίθεση τους στα σχέδια της εταιρίας που θα οδηγήσουν όπως ισχυρίζονται σε διαδίκτυο "δύο ταχυτήτων".
Η  Google σε συνεργασία με την Verizon προτείνουν να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι σταθερές από τις ασύρματες συνδέσεις. Αν συμβεί κάτι τέτοιο ισχυρίζονται ότι  θα επιτρέψει στους παροχείς ίντερνετ να ελέγχουν την κυκλοφορία στο διαδίκτυο, δίνοντας προτεραιότητα σε ορισμένες ιστοσελίδες.
O Τζέιμς Ρούκερ της ColourofChange.org, μίας από τις πολλές οργανώσεις που πήραν μέρος στη διαδήλωση δήλωσε στο BBC. "Εταιρείες όπως η Google έχουν ωφεληθεί από το ελεύθερο και ανοιχτό ίντερνετ και τα σχέδια τους θα το καταστρέψουν".
"Η Google και Verizon σκέπτονται να  δημιουργήσουν μια λωρίδα υψηλής ταχύτητας στο ίντερνετ με ελεγχόμενη πρόσβαση, γεγονός που θα σημάνει ότι αν θέλεις πρόσβαση στο διαδίκτυο του 21ου αιώνα, θα πρέπει να πληρώνεις".
Οι προτάσεις που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα από την Verizon προωθούν το ανοιχτό ίντερνετ για τις σταθερές γραμμές. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες  τάσσονται υπέρ της επιβολής περιορισμών στις ασύρματες συνδέσεις.
Για λογαριασμό της Google ανέλαβε να απαντήσει ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, Νίκλας Λαντμπλαντ. "Πρόκειται για ένα σημαντικό και σύνθετο ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί. Η Google υποστηρίζει ένθερμα το ανοιχτό ίντερνετ και στην πρόταση που καταθέσαμε με τη Verizon συμπεριλαμβάνονται και δικλείδες ασφαλείας που προστατεύουν την ελεύθερη πρόσβαση", δήλωσε ο Λάντμπλαντ.
Υπερ του σχεδίου των δύο εταιρειών έχει ταχθεί και ο όμιλος της AT&T, ενώ τη διαφωνία του έχουν εκφράσει μεγάλες εταιρείες του κυβερνοχώρου όπως το Facebook και το Skype.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου