Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

WiFi ως τεχνολογία εντοπισμού γεωγραφικής θέσης

Η κάρτα Eye-fi Explore είναι μια SD memory card τον 130$ με 2GB χωρητικότητα και ενσωματωμένο wifi !!! Έτσι σου δίνει την δυνατότητα όταν εντοπίζει wifi να ανεβάζει αυτόματα στο flickr ή Picasa λογαριασμό σου ή ακόμα και στο pc σου για να της επεξεργαστείς μετέπειτα.
Δεν είναι μόνο αυτό όμως.
Με την βοήθεια της εταιρίας Skyhook μπορεί να προσδιορίσει την γεωγραφική θέση που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες (αν είσαι στην Αμερική) και να αποκτήσουν Geo-tag. Έτσι όταν αυτές ανεβαίνουν στο flickr θα μπορούν να προβάλεται και στον χάρτη του flickr που τραβήχτηκαν http://www.flickr.com/map.

Πώς γίνετε αυτό, χωρίς GPS τεχνολογία;

Η εταιρία Skyhook εξαπέλυσε δεκάδες αυτοκίνητα εφοδιασμένα με wifi και GPS συσκευές, σκανάροντας για ασύρματα δίκτυα και κάθε φορά που έβρισκε ένα, το καταχωρούσε μαζί με την γεωγραφική θέση στην βάση δεδομένον της Skyhook.
Έτσι χιλιάδες hotspot, wifi σε δημόσιους χώρους, σπίτια έγιναν αυτόματα σημεία αναφοράς με συγκεκριμένη γεωγραφική θέση. H Skyhook μετέπειτα, πουλάει στους πελάτες της (όπως η Apple με το iphone, το οποίο δεν διαθέτει GPS ) την πρόσβαση στα δεδομένα, δίνοντας ένα εναλλακτικό τρόπο εντοπισμού γεωγραφικής θέσης με την τεχνολογία WiFi

Δεν θα μπορούσε όμως ένα τέτοιο project να ήταν πιο Open ή γιατί όχι και Open Sourse;

Αντί για δεκάδες αυτοκίνητα προμηθευμένα με wifi - GPS συσκευές, θα αρκούσε ένα πρόγραμμα για φορητές συσκευές που διαθέτουν WiFi και GPS (π.χ. για nokia n95) και μερικούς εθελοντές που θα θέλουν να συνεισφέρουν στο Open Course project.
Έτσι οι "εθελοντές" περιπλανώμενοι μέσα στο χώρο θα εντοπίζουν και θα καταγράφουν την γεωγραφική θέση των wifi spot και θα ενημερώνουν την βάση δεδομένων του project.
Μετέπειτα οποιαδήποτε εφαρμογή θα μπορούσε να υλοποίησει υπηρεσίες γεωγραφικής θέσης, χρησιμοποιώντας ελεύθερα τις πληροφορίες του Open Source project, μέσω ανοικτών api και χωρίς την ανάγκη ύπαρξης τεχνολογίας GPS.
Trackback: http://nsyll.net/trackback/103

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου