Κυριακή, 15 Αυγούστου 2010

Χαμένες γλώσσες... στη μετάφραση από υπολογιστή!

Από ένα ειδικό πρόγραμμα υπολογιστή αποκρυπτογραφήθηκε γραπτή γλώσσα ηλικίας άνω των 3.000 ετών, με το λογισμικό να μεταφράζει ένα κείμενο από τα ουγκαριτικά, αρχαία γλώσσα της Μέσης Ανατολής, στα αγγλικά!Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνδυάζει και αντιπαραθέτει στοιχεία από τις σημερινές γνωστές γλώσσες με τα σημεία, σχήματα και γράμματα των αρχαίων "εξαφανισμένων" γλωσσών επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό να τις μεταφράσει.

Η περιοχή του βασιλείου της Ουγκαρίτ, που ενδεχομένως κατοικήθηκε ήδη από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στη Συρία, αποτελούσε ένα σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών στην Εγγύς Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων του μυκηναϊκού και του κυπριακού. Η μετάφραση της ουγκαριτικής από το ειδικό πρόγραμμα επετεύχθη κατά κύριο λόγο με βάση τα εβραϊκά.

Μεταξύ άλλων, στα ερείπια της πόλης αυτής, που ήταν ένα σημαντικό εμπορικό και κοσμοπολίτικο κέντρο, κρύβονταν τα λεγόμενα Ουγκαριτικά κείμενα, τα οποία χρονολογούνται από το 14ο έως το 12ο αιώνα π.Χ. και τα οποία περιλαμβάνουν ιδιωτικά, διοικητικά και θρησκευτικά κείμενα.

Σε αγώνα... μετάφρασης πέντε μη αποκρυπτογραφημένες γλώσσες

Μετά την αποκρυπτογράφηση κειμένου από τα ουγκαριτικά, πέντε ακόμα μη αποκρυπτογραφημένες γλώσσες πρόκειται να δοκιμαστούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επιτευχθεί θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα.

Ειδικότερα:

1) Η γλώσσα των Ετρούσκων, αρχαίου λαού που κατοικούσε στην Ετρουρία, κατά τους Ρωμαίους, ή Τυρρηνία, κατά τους Έλληνες, στην κεντρική χώρα της σημερινής Ιταλίας.

2) O Κώδικας Rohonc: Σύνολο γραπτών σε ένα άγνωστο σύστημα γραφής που ανακαλύφθηκε στην Ουγγαρία.

3) H γλώσσα Rongorongo: Σύστημα ιερογλυφικών που ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα στο Νησί του Πάσχα και φαίνεται να είναι πρωτο-γραφή.

4) Η Γραμμική Α: Μινωική γραφή που ανακαλύφθηκε στην Κρήτη το 1900 και θεωρείται πρόγονος της Γραμμικής Β, η οποία είναι μυκηναϊκή. Η Γραμμική Α αποτελείται όπως και η Γραμμική Β από συλλαβογράμματα (χαρακτήρες με συγκεκριμένη συλλαβική φωνητική αξία) και ιδεογράμματα (ή λογογράμματα, χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν αντικείμενα). Η Γραμμική Α δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αρχαιολογίας. Η αποκρυπτογράφησή της θα αποκαλύψει τη γλώσσα και ενδεχομένως και την καταγωγή των Μινωιτών.

5) Τα σύμβολα Vinca: Η πρώτη μορφή γραπτού λόγου, όπως εικάζεται και για παρόμοια σύμβολα χαραγμένα σε πηλό, που βρίσκονται σε οικισμούς της νότιας Βαλκανικής. Χρονολογείται γύρω στα 4.000 χρόνια π. Χ..Τα πρώτα δείγματα ανακαλύφθηκαν στην Ουγγαρία το 1875.MHNYMA AΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ (thanks T.B.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου