Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Η «Βροχή των Περσίδων»

Κάθε χρόνο, στις 12-13 Αυγούστου, δεκάδες φωτεινά πεφταστέρια στολίζουν τον ουρανό κάθε ώρα. Είναι η ετήσια επίσκεψη μιας ροής σωματιδίων που σχηματίζουν τη «Βροχή των Περσίδων». Η «βροχή» αυτή ονομάζεται έτσι επειδή τα μετέωρα αυτά φαίνεται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα και οφείλονται στα σωματίδια που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ. Απόψε, όμως, ετοιμαστείτε για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ουράνιο θέαμα, γιατί οι «Περσίδες» υπόσχονται να είναι ιδιαίτερα θεαματικοί, αφού δεν θα έχουμε φεγγάρι.




ΤΟ ΘΕΑΜΑ
Γύρω στις 10 το βράδυ, με την ανατολή του αστερισμού του Περσέα θα αρχίσει το θέαμα. Καθώς όμως θα περνάει η ώρα και ο αστερισμός θα φαίνεται να σκαρφαλώνει πιο ψηλά στον ουρανό, όλο και πιο πολλοί διάττοντες θα φαίνονται να τον διασχίζουν. Εκεί κοντά θα δείτε επίσης και τον κόκκινο πλανήτη Αρη να βρίσκεται ανάμεσα στα άστρα του αστερισμού του Ταύρου, πολύ κοντά στο κοκκινωπό μάτι του Ταύρου, τον Αλντεμπαράν (άλφα Ταύρου).
Η δημιουργία μιας βροχής διαττόντων, όπως είναι οι «Περσίδες», οφείλεται στα μικρά σωματίδια σκόνης των κομητών που είναι σχετικά μαζεμένα σε ομάδες και τέμνουν πολλές φορές την τροχιά της Γης. Οταν η Γη συναντάει μια τέτοια ομάδα σωματιδίων τα έλκει και τότε αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρά μας με ρυθμό μερικών δεκάδων αντικειμένων την ώρα. Σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις ο ρυθμός αυτός μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1.000 μετέωρα την ώρα, οπότε λέμε ότι έχουμε μια «καταιγίδα διαττόντων».
Τα σωματίδια αυτά με βάρος μικρότερο του ενός γραμμαρίου χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς μας σε ύψος περίπου 100 χλμ. και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη αυτή σχηματίζει μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που κινείται με ταχύτητα 200.000 χλμ. την ώρα. Αυτήν τη φωτεινή σφαίρα βλέπουμε από τη Γη και την ονομάζουμε διάττοντα, μετέωρο ή «πεφταστέρι».


ethnos.gr / ΔΙΟΝΥΣΗΣ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου