Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010

«Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από την Google»

Σάλος για την κυνική ομολογία του αφεντικού του ιντερνετικού κολοσσού 
Υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται για πρώτη φορά έπειτα από τρεις εβδομάδες θερινής ραστώνης. Και συζητά για το Street View, το αμφιλεγόμενο σύστημα χαρτογράφησης της Google. Πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα προστασίας της ιδιωτικότητας των πολιτών, αποφαίνονται οι υπουργοί. Συνέβη χθες στη Γερμανία, την ίδια ώρα που το αφεντικό της Google, ο Ερικ Σμιτ, προειδοποιούσε πως μια μέρα πολλοί νεαροί χρήστες του Ιντερνετ θα αναγκαστούν να αλλάξουν όνομα! 
Η συνέντευξη που παραχώρησε στη «Wall Street Journal» o διευθύνων σύμβουλος της Google έπεσε σαν βόμβα. Στο κάτω κάτω, ο άνθρωπος αυτός είναι μαζί με τους συνιδρυτές της Google, τον Σεργκέι Μπριν και τον Λάρι Πέιτζ, επικεφαλής της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο, και μαζί, του ιστοτόπου διαμοιρασμού βίντεο Υou Τube, της υπηρεσίας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Gmail, του συστήματος χαρτο γράφησης πόλεων Street View, της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Βuzz και σύντομα- όπως λένε οι φήμες- ακόμα μιας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που κάποιοι ήδη αποκαλούν Google.me.

Με απλά λόγια, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών παγκοσμίως.
Και με αφορμή την αποκάλυψη πως, επί τέσσερα χρόνια, τα αυτοκίνητα του Street View συγκέντρωναν «κατά λάθος» στοιχεία για τις κινήσεις που έκαναν στο Διαδίκτυο, μέσω ξεκλείδωτων ασύρματων δικτύων, εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, έχει χαρακτηριστεί- από τον αυστραλό υπουργό Επικοινωνιών Στίβεν Κόνροϊ- «ο μεγαλύτερος παραβάτης του ιδιωτικού ασύλου στην παγκόσμια ιστορία».

Το να δηλώνει λοιπόν ο Ερικ Σμιτ πως «η κοινωνία δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει όταν όλα είναι διαθέσιμα, γνωστά και καταγράψιμα από όλους όλη την ώρα», το να προβλέπει πως μια μέρα κάθε νέος άνθρωπος θα έχει αυτόματα το δικαίωμα με το που ενηλικιώνεται να αλλάξει το όνομά του, ώστε να «διαγράφει» οριστικά το ψηφιακό παρελθόν του, ακούγεται κάπως προκλητικό.

«Η καταγραφή των πάντων και η γνωστοποίησή τους σε όλους σε μόνιμη βάση είναι η δεδηλωμένη αποστολή της Google, και η εταιρεία βγάζει ωραιότατο κέρδος από το γεγονός ότι η κοινωνία δεν κατανοεί τις συνέπειες», σχολίασε με νόημα ο Κρις Γουίλιαμς από την ιστοσελίδα τεχνολογικών ειδήσεων Τhe Register.


 
«Είναι ειλικρινής»
Δεν αντέδρασαν πάντως όλοι με ειρωνεία και σκεπτικισμό στις δηλώσεις του Σμιτ: αρκετοί ήταν αυτοί που καλωσόρισαν την ειλικρίνειά του. «Τα σχόλιά του είναι λίγο ειρωνικά αλλά είναι και επίκαιρα», δήλωσε ο Ντίλαν Σαρπ από την οργάνωση προστασίας της ιδιωτικότητας Βig Βrother Watch. «Η Google είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται στο να γνωρίζει πού είσαι, τι κάνεις και σε ποιον μιλάς. Πρόκειται για μια τρομαχτική προοπτική κι ας προσυπογράφουν με τη θέλησή τους οι χρήστες του Google αυτού του είδους τη συλλογή δεδομένων.

Ο Σμιτ όμως μιλάει πολύ σωστά όταν εφιστά την προσοχή στην ποσότητα των πληροφοριών που δημοσιεύουμε εμείς οι ίδιοι στο Ιντερνετ. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εκατομμύρια νέα παιδιά και έφηβοι που, όταν βγουν στην αγορά εργασίας σε δέκα χρόνια, θα διαπιστώσουν πως υπάρχουν υπερβολικά πολλές ενοχλητικές πληροφορίες γι΄ αυτούς στο Διαδίκτυο, τις οποίες δεν μπορούν να διαγράψουν». «Αυτό που δεν συνειδητοποιούν πολλοί άνθρωποι», συμφωνεί ο Ρικ Φέργκιουσον, ειδικός σε θέματα ασφαλείας Διαδικτύου, «είναι πως με το που ανεβάζεις κάτι στο Ιντερνετ αυτομάτως παύεις να έχεις την κατοχή και τον έλεγχο αυτής της πληροφορίας. Οποιοσδήποτε μπορεί να την κατεβάσει, να την αποθηκεύσει και να τη διανείμει». Για τον Φέργκιουσον, πάντως, η λύση δεν μπορεί να έρθει μόνο από την τεχνολογία (ήδη γίνεται λόγος για κρυπτογραφημένες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης) ούτε μόνο από τη νομοθεσία. Πρέπει να έρθει κυρίως μέσα από την Παιδεία: «Είναι ένα θέμα για το οποίο γονείς και παιδαγωγοί οφείλουν να μιλήσουν στα παιδιά».

Ο Ερικ Σμιτ, διευθύνων σύμβουλος της Google, «πυροβολεί»
Το Ιντερνετ είναι το πρώτο πράγμα που δημιούργησε η ανθρωπότητα και που η ανθρωπότητα δεν καταλαβαίνει, το μεγαλύτερο πείραμα στην αναρχία που έχουμε κάνει ποτέ Δείξτε μας 14 φωτογραφίες σας και μπορούμε να βρούμε όλα τα στοιχεία σας. Νομίζετε πως δεν έχετε 14 φωτογραφίες σας στο Ιντερνετ;

Εχετε στο Facebook!
Μια ιδέα είναι να γίνονται ολοένα και περισσότερες αναζητήσεις εκ μέρους του χρήστη, χωρίς αυτός να χρειάζεται να πληκτρολογεί Πιστεύω πραγματικά πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν από το Google απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Θέλουν από το Google να τους λέει τι θα έπρεπε να κάνουν στη συνέχεια
Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για τα ερωτήματα που θα τεθούν ως αποτέλεσμα του προσωπικού υλικού των χρηστών


 
Γερμανικό «φρένο» στον «Μεγάλο Αδελφό» των δρόμων
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ προστασίας της ιδιωτικότητας των πολιτών απέναντι σε διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το Street View της Google θα εξετάσει η γερμανική κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, του πρώτου έπειτα από διάλειμμα τριών εβδομάδων.

Το ζήτημα βρέθηκε στην ατζέντα της συνεδρίασης έπειτα από σχετική αξίωση που διατύπωσε το γερμανικό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα κι ενώ η Google ανακοίνωνε πως κοντεύει να ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση 20 γερμανικών πόλεων και θα τη διαθέσει στους χρήστες του Street View πριν από τα τέλη του έτους. Το επίμαχο πρόγραμμα είναι αμφιλεγόμενο από τη μέρα που πρωτοάρχισε στις ΗΠΑ, τον Μάιο του 2007 - σήμερα έχει πια επεκταθεί σε 30 χώρες και εκατοντάδες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, όπου όμως προσέκρουσε στην αντίδραση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Η ιδέα πως μπορεί να φωτογραφηθούν κάπου όπου δεν θα ήθελαν κανείς να τους δει ή κάνοντας κάτι που δεν θα ήθελαν κανείς να γνωρίζει, ενόχλησε εξαρχής πολλούς ανθρώπους.

Την περασμένη άνοιξη, όμως, η ενόχληση έγινε οργή: κατόπιν πίεσης των Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Αμβούργου για διαφάνεια όσον αφορά τα δεδομένα που συγκεντρώνονταν μέσω ασύρματων δικτύων, η Google ομολόγησε πως «από λάθος», από έναν πειραματικό κώδικα που συμπεριλήφθηκε ακούσια στο λογισμικό, τα αυτοκίνητα του Street View συνέλεγαν επί τέσσερα χρόνια στοιχεία από ξεκλείδωτα ασύρματα οικιακά δίκτυα- στοιχεία τα οποία μάλιστα η εταιρεία κρατούσε στα αρχεία της και δεν είχε σβήσει. Η Ισπανία έγινε προχθές η τελευταία χώρα που κινεί νομικές διαδικασίες κατά της Google γι΄ αυτό το ζήτημα: μαδριλένος δικαστής διέταξε να εμφανιστεί εκπρόσωπός της στο δικαστήριο τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η εταιρεία διέπραξε «ηλεκτρονικό έγκλημα» ενώ χαρτογραφούσε ισπανικές πόλεις.


 
Οι παραχωρήσεις
Πίσω στη Γερμανία, μια χώρα με ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά την ιδιωτικότητα των πολιτών, η Google έχει ήδη υιοθετήσει on line ένα εργαλείο που επιτρέπει στους Γερμανούς να ζητήσουν την αφαίρεση εικόνων των σπιτιών τους από το Street View. Η εταιρεία υποστηρίζει πως κάνει περισσότερα απ΄ ό,τι είναι νομικά απαραίτητο προκειμένου να προστατεύσει το ιδιωτικό άσυλο των πολιτών. Ομως η γερμανική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητεί από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει έναν «κεντρικό καταχωρητή ενστάσεων», που θα επιτρέπει στους πολίτες να διασφαλίζουν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα θα μένουν μακριά από το Ιντερνετ χωρίς να χρειάζεται να απευθύνονται και να διαπραγματεύονται με ιδιωτικές εταιρείες.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να καλέσει στις 20 Σεπτεμβρίου τους υπευθύνους εταιρειών όπως η Google και η Μicrosoft, καθώς και αξιωματούχους των Αρχών Προστασίας των Καταναλωτών, σε μία στρογγυλή τράπεζα με θέμα «τις ευκαιρίες και τα όρια» των προγραμμάτων χαρτογράφησης. Κατόπιν, το υπουργείο θα παρουσιάσει «τις προτεινόμενες λύσεις». Ο ίδιος ο ντε Μεζιέρ, πάντως, συνέστησε σε όλους νηφαλιότητα και περισυλλογή: «Υπάρχουν άνθρωποι», σημείωσε, «που από τη μία πλευρά βγάζουν στη φόρα στο Τweeter όλη τους την προσωπική ζωή, ενώ από την άλλη δίνουν μάχη ώστε να μη φωτογραφηθεί η πρόσοψη του σπιτιού τους. Αυτό είναι παράλογο. Πρέπει πράγματι να υπάρξουν ρυθμίσεις στο θέμα, αλλά δεν πρέπει να γινόμαστε υστερικοί».


 
Εχασε την καριέρα της για μια φωτογραφία
Η ΣΤΕΪΣΙ ΣΝΑΪΝΤΕΡ ονειρευόταν να γίνει δασκάλα. Σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Μίλερσβιλ της Πενσυλβάνιας, είχε περάσει όλες τις εξετάσεις, είχε ολοκληρώσει την πρακτική της εξάσκηση, ήταν πάντα εντάξει στις υποχρεώσεις της, βρισκόταν ένα βήμα πριν από το πτυχίο. Και ακριβώς τη στιγμή εκείνη, μόλις λίγες ημέρες πριν από την αποφοίτησή της, οι καθηγητές της έκριναν πως η συμπεριφορά που είχε επιδείξει στην προσωπική της ζωή δεν ταίριαζε με τη συμπεριφορά που πρέπει να έχει μια παιδαγωγός.

Το έγκλημά της; Είχε ανεβάσει σε μία ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, και πιο συγκεκριμένα στο Μy Space, μία φωτογραφία που την απεικόνιζε μεταμφιεσμένη σε πειρατή να πίνει από ένα πλαστικό κύπελλο, υπό τον τίτλο «μεθυσμένος πειρατής».
Συνάδελφός της στο σχολείο όπου έκανε την άσκησή της την είχε δει και την είχε καταγγείλει, με το επιχείρημα ότι η εν δυνάμει έκθεση μαθητών σε φωτογραφίες μιας δασκάλας που καταναλώνει αλκοόλ είναι αντιδεοντολογική.

Αντιμέτωπη με τους υπευθύνους του πανεπιστημίου, η Στέισι προσφέρθηκε να κατεβάσει αμέσως τη φωτογραφία, ενώ υποστήριξε πως δεν ήταν καν δυνατό να δει κανείς τι περιείχε το κύπελλο- στο κάτω κάτω, τους είπε «τι κακό υπάρχει στη θέα ενός ενήλικα που καταναλώνει αλκοόλ;».
Ολες οι προσπάθειές της όμως έπεσαν στο κενό. Η Στέισι Σνάιντερ δεν πήρε ποτέ το πιστοποιητικό που χρειαζόταν για να διδάξει και μια απόπειρα να μηνύσει το πανεπιστήμιο που της το στέρησε, απέβη μάταιη.
----------------------------------------------------

Πηγή: Τα ΝΕΑ-Κίττυ Ξενάκη 
----------------------------------------------------


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου