Κυριακή, 15 Αυγούστου 2010

Τα «δηλητήρια» του υπολογιστή

Πολλοί από εμάς περνάμε καθημερινά ,ατελείωτες ώρες, μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μας. Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό, ότι τα χημικά απόβλητα του Η/Υ , μπορούν να μολύνουν το περιβάλλον;Σχετικά links

    * Ο πλανήτης εκπέμπει SOS, εμείς τι κάνουμε; 

Μαύρος Άνθρακας στα Μελάνια και Toners

Ένα από τα πανταχού παρόντα απορρίμματα των υπολογιστών και του e-waste , είναι η πλαστική κασέτα εκτυπωτών που περιέχει τα μαύρα και τα χρωματιστά μελάνια. Το κύριο συστατικό του μαύρου μελανιού είναι μια χρωστική ουσία αποκαλούμενη συνήθως, μαύρος άνθρακας - ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμπορική μορφή σκονών άνθρακα. Η εισπνοή είναι η αρχική διάβαση έκθεσης, και η οξεία έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό της αναπνευστικής οδού.

Μόλυβδος στις οθόνες και τις πλακέτες

Οι κύριες εφαρμογές του μόλυβδου στους υπολογιστές είναι στις γυάλινες επιφάνειες και στο υαλοβερνίκωμα στις οθόνες (3-8 λίβρες ανά οθόνη), καθώς επίσης και στην ύλη συγκολλήσεως στις πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων και σε άλλα μέρη του υπολογιστή. Οι αρνητικές επιπτώσεις του μόλυβδου είναι γνωστές και αναγνωρίζονται εύκολα. Η ύπαρξη μόλυβδου απαγορεύθηκε αρχικά στη βενζίνη στην δεκαετία του 70.

Ο Μόλυβδος προκαλεί ζημιά στο κεντρικό και περιφερειακό νευρικό σύστημα, στο κυκλοφοριακό σύστημα, στα νεφρά και στο αναπαραγωγικό σύστημα στους ανθρώπους. Έχουν παρατηρηθεί επίσης σοβαρά αρνητικές επιπτώσεις στο ενδοκρινές σύστημα καθώς επίσης και στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου των παιδιών. Ο μόλυβδος συσσωρεύεται στο περιβάλλον και έχει οξύτατες και χρόνιες επιπτώσεις σε φυτά, ζώα και μικροοργανισμούς.

Κάδμιο στα τσιπ και τα πλαστικά μέρη

Το κάδμιο χρησιμοποιείται σε ορισμένα μέρη του υπολογιστή όπως στους αντιστάτες των SMD chips, στους υπέρυθρους ανιχνευτές, και τα τσιπ ημιαγωγών. Το κάδμιο είναι επίσης σταθεροποιητής πλαστικών και μερικές παλαιότερες λυχνίες καθοδικών ακτίνων (CRT) περιέχουν κάδμιο. Οι ενώσεις καδμίου είναι τοξικές με πιθανό κίνδυνο αμετάκλητων επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία, και συσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα, ιδιαίτερα στα νεφρά.

Υδράργυρος στις οθόνες

Η χρήση του υδράργυρου στις επίπεδες οθόνες θα αυξηθεί πιθανώς, δεδομένου ότι η χρήση τους αντικαθιστά τις οθόνες λυχνίας καθοδικής ακτίνας (CRT). Ο υδράργυρος μπορεί να προκαλέσει ζημία σε διάφορα όργανα συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και των νεφρών, καθώς επίσης και σε έμβρυα. Επιπλέον, το αναπτυσσόμενο έμβρυο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στον υδράργυρο μέσω της μητρικής έκθεσης.

Όταν ο ανόργανος υδράργυρος διαδοθεί σε νερό, μετασχηματίζεται σε μεθυλιωμένο υδράργυρο στα κατώτατα ιζήματα. Ο μεθυλιωμένος υδράργυρος συσσωρεύεται εύκολα στους οργανισμούς και μεταφέρεται εύκολα μέσω της τροφικής αλυσίδας, ιδιαίτερα μέσω των ψαριών. Υπολογίζεται ότι το 22% της ετήσιας παγκόσμιας κατανάλωσης υδραργύρου χρησιμοποιείται στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Χρησιμοποιείται σε θερμοστάτες, αισθητήρες, ηλεκτρονόμους, διακόπτες (π.χ. στις πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων και σε όργανα μέτρησης), στον ιατρικό εξοπλισμό, σε λαμπτήρες, σε κινητά τηλέφωνα και στις μπαταρίες.

PVC στις καλωδιώσεις

Τα πλαστικά ενός μέσου υπολογιστή ζυγίζουν 13,8 λίβρες. Η πλειοψηφία των πλαστικών (26%) που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτρονική είναι φτιαγμένα από poly-vinyl-chloride (PVC).

Το PVC βρίσκεται κυρίως στις καλωδιώσεις και στα κουτιά των υπολογιστών, αν και πολλές από αυτές τις θήκες των υπολογιστών κατασκευάζονται τώρα με τα λιγότερο επιβλαβή πλαστικά ABS. Το PVC χρησιμοποιείται εξαιτίας της χαμηλής αναφλεξιμότητας του. Όπως με πολλές άλλες ενώσεις όμως που περιέχουν χλώριο, όταν το PVC καίγεται σε μια ορισμένη θερμοκρασία, μπορεί να δημιουργηθούν διοξίνες.

Βάριο στις CRT οθόνες

Το Βάριο είναι ένα μαλακό αργυροειδές-άσπρο μέταλλο που χρησιμοποιείται στους υπολογιστές στην μπροστινή επιφάνεια μιας CRT οθόνης, για να προστατεύσει τους χρήστες από την ακτινοβολία. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στο βάριο έχει προκαλέσει εγκεφαλικό οίδημα, αδυναμία μυών, βλάβη στην καρδιά, στο συκώτι, και στην σπλήνα.

Η γνώση μας για τις επιπτώσεις της χρόνιας έκθεσης βαρίου στους ανθρώπους, είναι ελλιπής. Εντούτοις, μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα που έχουν λάβει βάριο κατά τη διάρκεια μιας μακριάς χρονικής περιόδου , αποκαλύπτουν αυξανόμενη πίεση αίματος και αρρυθμίες στην καρδιά.

Βηρύλλιο στη μητρική και τους συνδέσμους

Στους υπολογιστές, το βηρύλλιο βρίσκεται συνήθως σε μητρικές κάρτες και συνδέσμους (finger clips) αφού το κράμα βηρυλλίου χαλκού που χρησιμοποιείται, ενισχύει την δύναμη των συνδέσμων και των βυσμάτων (tiny plugs) διατηρώντας την ηλεκτρική αγωγιμότητα.

Το βηρύλλιο είναι ένα γκρίζο μέταλλο που είναι εξαιρετικά ελαφρύ και σκληρό. Είναι καλός αγωγός της ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας χωρίς να είναι μαγνητικό. Αυτές οι ιδιότητες το καθιστούν κατάλληλο για πολλές βιομηχανικές χρήσεις, π.χ. σε εφαρμογές στην ηλεκτρονική, όπως στους υπολογιστές.

Το βηρύλλιο έχει προσφάτως ταξινομηθεί ως ανθρώπινη καρκινογόνος ουσία δεδομένου ότι η έκθεση σε αυτό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους πνεύμονες. Επικίνδυνη είναι εισπνοή της σκόνης βηρυλλίου, του καπνού ή και των υδρατμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου