Σε κίνδυνο οι χρήστες smartphone κινητών τηλεφώνων, από νέους ιούς που χρησιμοποιούνται από χάκερς για να σβύνουν αρχεία, να στέλνουν πανάκριβα SMS στο εξωτερικό και να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, παρόμοιο κρούσμα συνέβη πριν από μερικές ημέρες όταν η εταιρία λογισμικού ασφαλείας Kaspersky εντόπισε ¨δούρειο ίππο" σε μία εφαρμογή διαχείρισης αρχείων multimedia για έξυπνα κινητά τηλέφωνα Android, ο οποίος χρησιμοποιούσε τα ρωσικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να στέλνει sms σε λογαριασμούς υψηλής χρέωσης.
Από την άλλη τα i-phone θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή, παρά το γεγονός ότι ήδη εντοπίστηκαν δύο ιοί σε λογισμικό τους.
Ο i-kee που αντικαθιστούσε την ταπετσαρία του κινητού με τη φωτογραφία ενός διάσημου Βρετανού τραγουδιστή και ο ikee-B, που εξαπολύθηκε στους Ολλανδούς χρήστες που χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο για online συναλλαγές μέσω της τράπεζας ING και τους ανακατεύθυνε σε ψεύτικο site πανομοιότυπο με αυτό της τράπεζας, ώστε να υποκλέπτει τους κωδικούς τους.
Το γεγονός πάντως πως τα i-phone είναι κλειδωμένα, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν λογισμικό μόνον από την επίσημη Apple, τα οχυρώνει απέναντι στους χάκερς.
Πάντως, έως τώρα το πρόβλημα για τους χάκερς ήταν το γεγονός πως σχεδόν κάθε smartphone διέθετε και το δικό του λειτουργικό σύστημα, με συνέπεια ένας ιός να μπορεί να διαδοθεί σε λίγες σχετικά συσκευές.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν είτε κινητά της Apple, είτε μοντέλα με λειτουργικό Android της Google.
Και οι ιδιοκτήτες τους κινδυνεύουν, αφού οποιοδήποτε malware μπορεί κάλλιστα να υποκλέπτει τις κλήσεις, να αντιγράφει τις τηλεφωνικές επαφές και να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή τη γεωγραφική θέση του, από τα δεδομένα του GPS.
Ο μόνος τρόπος προστασίας, πάντως, ακόμη και σήμερα παραμένει η προμήθεια λογισμιού μόνον από τους επίσημους προμηθευτές της εταιρίας του κινητού τηλεφώνου και τις εταιρίες που συνεργάζονται με αυτές για την παραγωγή λογισμικού.
Από την πλευρά της η Google ως δικλείδα αφαλείας, για το Android είναι ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει στην εταιρεία να απενεργοποιεί κάθε πρόγραμμα σε οποιαδήποτε συσκευή, όταν αυτό επιχειρεί να αποκτήσει πρόσβαση σε διαφορετικά δεδομένα ή συστήματα του κινητού από αυτά για τα οποία έχει ενημερώσει προηγουμένως τον ιδιοκτήτη του.
Πάντως, ακόμη κι αν ένα πρόγραμμα ζητεί τη συγκατάθεση του κατόχου της συσκευής για να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, κανείς δεν διασφαλίζει ότι αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά με θεμιτό τρόπο, έτσι ο κάτοχος του κινητού θα πρέπει επίσης να έχει εμπιστοσύνη και στον προγραμματιστή ή την εταιρεία, η οποία ανέπτυξε την εφαρμογή που θέλει να κατεβάσει.
Πάντως, πολλές εταιρείες ηλεκτρονικής ασφαλείας όπως η Kaspersky ή η Norton επισημαίνουν ότι το φαινόμενο αναμένεται να πάρει τέτοιες διαστάσεις ώστε τα αντιιικά προγράμματα για κινητά να γίνουν απαραίτητα στο άμεσο μέλλον. Και βέβαια, τα πρώτα ανάλογα προϊόντα τους βρίσκονται ήδη στην αγορά ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε λίγους μήνες.
news247.gr
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου