Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Photoshop Touch SDK για συνεργασία smartphones και tablets με το Photoshop

attachment.php.jpgΤο Photoshop Touch SDK της Adobe, που θα διατεθεί παράλληλα με τη νέα έκδοση της σουίτας της, Creative Suite 5.5, επιτρέπει τη συνεργασία smartphones και tablets με την ομώνυμη desktop εφαρμογή.

Το Photoshop είναι η κυρίαρχη εφαρμογή επεξεργασίας γραφικών και φωτογραφιών, και έτσι μάλλον είναι λογικό πως όλοι περιμένουν να δουν ένα πραγματικό αντίστοιχο του για smartphones και tablets. 

Πολλοί έχουν επιχειρίσει να παρουσιάσουν μια τέτοια λύση μέχρι σήμερα, μα ακόμη και οι "επίσημες" προσπάθειες της Adobe ήταν, ας πούμε... "χλιαρές". 

Όταν, λοιπόν, η Adobe ανακοίνωσε το "Photoshop Touch", οι περισσότεροι θεώρησαν πως, επιτέλους, θα ήταν "το αντίστοιχο του Photoshop για συσκευές με χειρισμό μέσω αφής" - εξάλλου... σε αυτό δεν παραπέμπει και το όνομα του; Θεωρητικά, ναι. Πρακτικά, όμως, το πλήρες όνομα του είναι "Photoshop Touch Software Development Kit", και είναι κάτι πολύ-πολύ διαφορετικό.

Το Photoshop Touch SDK, λοιπόν, είναι όπως προδίδει το... πλήρες όνομα του, ένα σύστημα ανάπτυξης λογισμικού (SDK), το οποίο "σχετίζεται με το Photoshop και την αφή". Αντιμετωπίζοντας το έτσι, όλως περιέργως... τα πάντα γίνονται κατανοητά! Ουσιαστικά, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια νέα "τεχνολογική πλατφόρμα" της Adobe, η οποία επιτρέπει το "χτίσιμο" εφαρμογών που λειτουργούν με χειρισμό μέσω αφής, σε σχετικές συσκευές, smartphones και tablets, που παράλληλα "συνεργάζονται" με το "κανονικό" Photoshop, που "τρέχει στο desktop". 

Έτσι, συσκευές όπως το iPad μετατρέπονται σε "πρόσθετα χειριστήρια" για το Photoshop, παρέχοντας ένα διαφορετικό τύπο χρήσης, εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων του και πρόσθετη ευελιξία.

Για να επιδείξει αλλά και αποδείξει την αξία της προσέγγισης της, η Adobe δημιούργησε αρχικά τρεις εφαρμογές για το iPad, που βασίζονται σε αυτήν, τις Adobe Eazel, Nav και Color Lava. 

Η πρώτη είναι μια λύση "ζωγραφικής-με-τα-δάχτυλα", "απευθείας στη φορητή συσκευή", τα αποτελέσματα της οποίας στη συνέχεια μπορούν να "προωθηθούν" στο "κανονικό Photoshop" - αλλά φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτόνομα. 

Η δεύτερη, Adobe Nav, επιτρέπει τη διαχείριση "εγγράφων" του Photoshop μέσω του iPad, ενώ η τελευταία, Adobe Color Lava, επιτρέπει την επιλογή και το συνδυασμό χρωμάτων, με παραπλήσια λογική με αυτή που, π.χ., αναμιγνύει ένας ζωγράφος τέμπερες για να δημιουργήσει νέες αποχρώσεις.

Τόσο η "πλατφόρμα" του Photoshop Touch SDK όσο και οι τρείς αυτές εφαρμογές δεν είναι ακόμη διαθέσιμες. 

Το Photoshop Touch SKD θα διατεθεί παράλληλα με την επόμενη έκδοση της σουίτας CS5.5, ενώ οι εφαρμογές αναμένονται στις αρχές Μαίου, με κόστος που θα ξεκινά από $1,99 και θα φτάνει τα $4,99 - ενώ εννοείται πως για "πραγματική χρήση τους" θα απαιτούν την παρουσία της νέας έκδοσης του Photoshop Extended CS5.5 με το οποίο θα συνεργάζονται.

Πηγή: MacWorld.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου