Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Thunderbolt, ανταλλαγή δεδομένων στα 100GB ανά δευτερόλεπτο


Η μέχρι πρόσφατα γνωστή ως «Light Peak» τεχνολογία διασύνδεσης των Intel – Apple μετονομάστηκε σε Thunderbolt, αποκαλύφθηκε και… εξαφανίζει τις USB και Firewire!

Ήταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό πως Apple και Intel συνεργάζονταν για τη δημιουργία ενός νέου πρότυπου διασύνδεσης συσκευών, το οποίο θα συνδύαζε την απλότητα χρήσης του καθιερωμένου USB με επιδόσεις που θα περίμενε κανείς να συναντήσει μόνο σε… εργαστηριακό περιβάλλον.

Ή, τουλάχιστον, αυτό είχαν αφήσει να εννοηθεί οι δυο εταιρείες, σε όσα είχαν αναφέρει για το Light Peak – όπως ήταν το όνομα του. Θα βασιζόταν σε οπτικές ίνες, θα είχε πολλαπλάσιες ταχύτητες από τα USB και Firewire, θα, θα… Τα πάντα, όμως, παρέμεναν φήμες – μέχρι πριν κάποιες ώρες, που το Light Peak αποκαλύφθηκε με το νέο όνομα του: Thunderbolt.

Το Thunderbolt μπορεί να λειτουργήσει τόσο με τυπικά καλώδια όσο και με οπτικές ίνες. Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να επιτύχει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μέχρι και 10GBs ανά δευτερόλεπτο, ενώ στη δεύτερη, με τη χρήση οπτικών ινών, «ανεβαίνει» στα… 100GBs ανά δευτερόλεπτο!

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με το θέμα της «απόστασης»: τα «τυπικά» καλώδια για το Thunderbolt μπορούν να έχουν μήκος μέχρι και 3 μέτρα – όριο που ισχύει και στην περίπτωση των USB και Firewire, αν, όμως, χρησιμοποιούνται οπτικές ίνες, το μήκος του καλωδίου μπορεί σχεδόν να… δεκαπλασιαστεί, χωρίς απώλειες.

Ακόμη και στην περίπτωση των απλών καλωδίων, τα 10GBs ανά δευτερόλεπτο του Thunderbolt είναι διπλάσια σε σχέση με το μέγιστο ρυθμό μετάδοσης του νέου και –μέχρι την εμφάνιση του Thunderbolt- ταχύτερου «καταναλωτικού» τρόπου διασύνδεσης συσκευών, USB 3.0 (που κυμαίνεται στα 5GBs ανά δευτερόλεπτο).

Θεωρητικά δηλαδή, με το Thunderbolt μπορεί κανείς να αντιγράψει ένα πλήρες blu-Ray στο δίσκο του υπολογιστή του μέσα σε… 2-5 δευτερόλεπτα (η χωρητικότητα των δυο πιο διαδεδομένων τύπων blu-Ray είναι 25GBs και 50GBs), ενώ τα περιεχόμενα ενός τυπικού DVD μπορούν να μεταφερθούν στο σκληρό δίσκο πριν καν… αρχίσει η διαδικασία....!!!!!
----------------------
Πηγή: pcw.gr----------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου