Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Ανησυχία για τα επικίνδυνα κουνούπια

Περισσότερα από 1.500 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από μολυσμένα κουνούπια και ένα εκατομμύριο είχε προσβληθεί από τη μεγαλύτερη επιδημία δάγκειου πυρετού που είχε χτυπήσει την Ελλάδα το 1928.

Η πιο πρόσφατη μελέτη που έγινε σε κουνούπια στη Βόρεια Ελλάδα, με επικεφαλής τον Νorbert Βecker, καθηγητή Βιολογίας και υπεύθυνο στον γερμανικό Οργανισμό Ελέγχου Κουνουπιών, αποκάλυψε πέντε είδη κουνουπιών που δεν είχαν καταγραφεί στη χώρα μας μέχρι εκείνη τη στιγμή. 



Πρόκειται για το οchlerotatus sticticus που εντοπίστηκε στον ποταμό Αξιό και τα οchlerotatus pullatus, οchlerotatus punctor και οchlerotatus cataphylla που εντοπίστηκαν σε βουνά της Ροδόπης. Επιπλέον, καταγράφηκε το οchlerotatus communis. 

Σήμερα, στη Βόρεια Ελλάδα έχουν καταγραφεί 59 είδη κουνουπιών που ανήκουν στην ελληνική πανίδα, αλλά και αρκετά εισβλητικά, όπως ονομάζονται όσα δεν είναι στοιχεία της ελληνικής πανίδας, που έχουν φτάσει στη χώρα μας κυρίως με αεροπλάνα. 

«Ενα από αυτά είναι και το κουνούπι τίγρης, το οποίο έχει καταγραφεί για πρώτη φορά πριν από 5 χρόνια στην Ελλάδα και έχει καταφθάσει από τη Νοτιοανατολική Ασία», λέει στα «ΝΕΑ» ο Πάνος Πετράκης, εντομολόγος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων. 

Το κουνούπι αυτό δεν είναι μολυσμένο ούτε μεταδίδει ασθένειες, εάν δεν έχει μολυνθεί το ίδιο από κάποιον άνθρωπο. Κουνούπι τίγρης μέχρι σήμερα έχει βρεθεί στην Κέρκυρα, την Αθήνα και το Αίγιο, όπου δεν υπήρξαν μολύνσεις. Εχει γίνει όμως «διάσημο» διότι είναι το πιο ανθεκτικό του είδους του. «Εμφανίζεται αργά το μεσημέρι, δεν έχει πρόβλημα με το φως και τον ήλιο και τον αέρα, ενώ όλα τα κουνούπια που είναι γνωστά στην Ελλάδα εμφανίζονται όταν πέσει ο ήλιος και έχει σχεδόν άπνοια», εξηγεί ο κ. Πετράκης. Οπως και κανένα άλλο κουνούπι, δεν γεννιέται μολυσμένο ούτε όμως και μολύνεται από τα νερά. 

Μολύνονται και μολύνουν. 
«Τα κουνούπια μυζούν αίμα από τους ανθρώπους. Οταν το άτομο είναι μολυσμένο, μαζί με το αίμα λαμβάνουν και τους μικροοργανισμούς και έτσι μολύνονται. Ακολούθως, μεταφέρουν τον παθογόνο μικροοργανισμό σε όποιον τσιμπήσουν», εξηγεί η κ. Ματθίλδη Σαββοπούλου, καθηγήτρια Εντομολογίας, διευθύντρια του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

«Πηγή μόλυνσης μπορεί να αποτελέσει κάποιος τουρίστας ή κάποιοι μετανάστες, οι οποίοι έχουν ασθένειες που δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι, διότι δεν έχουν εμφανίσει ακόμη συμπτώματα», λέει ο κ. Πετράκης. 

Το πιο κοινό κουνούπι του γένους Culex που έχουμε στη χώρα μας μπορεί να μεταφέρει στον άνθρωπο «μία μορφή εγκεφαλίτιδας, αυτή του Σεν Λούις. Επιπλέον, τέτοιου είδους ασθένειες εμφανίζονται και στα άλογα από τα οποία μπορούν να κουνούπια να λάβουν το μόλυσμα και να μεταφερθούν στον άνθρωπο», εξηγεί η κ. Σαββοπούλου. 

«Για τον λόγο αυτό δεν έχει και κανένα νόημα να πιάσουν το κουνούπι και να ζητούν να εξεταστεί ή να αναγνωριστεί το είδος του. Το θέμα για την υγεία του ανθρώπου είναι να ταυτοποιηθεί το νόσημά του από το δικό του αίμα και να λάβει την κατάλληλη θεραπεία», διευκρινίζει η ίδια. 

Τα πιο επικίνδυνα μέρη που μπορεί να εμφανιστούν αρχικά, διότι τα κουνούπια πετούν και μεταφέρονται γρήγορα, «είναι στις περιοχές γύρω από τα αεροδρόμια, όπου υπάρχουν πολλά είδη κουνουπιών aedes aegypti που μπορεί να είναι μολυσμένα με ελονοσία, δάγκειο πυρετό, ιό του Δυτικού Νείλου κ.ά.», λέει ο κ. Πετράκης. 

Ο κόσμος πρέπει να μη συντηρεί εστίες ανάπτυξης προνυμφών στον χώρο του. Δηλαδή οποιονδήποτε όγκο στάσιμου νερού, όπως είναι ένα άδειο κονσερβοκούτι, το νερό που μένει στη γλάστρα, ένα βάζο με λουλούδια κ.ά. Ολα αυτά σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν κουνούπια. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το κουνούπι είναι το βασικό έντομο των σκουπιδιών και του νερού, αφού ο συνδυασμός των δύο αποτελεί εξαιρετική εστία για να αναδυθούν τα κουνούπια, γι΄ αυτό η δημόσια υγιεινή σε περιπτώσεις επιδημίας είναι πιο σημαντικό μέτρο από τον ψεκασμό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει και ανεπανόρθωτη ζημία στη βιοποικιλότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου